B A R B A   22   - PUT U MALEZIJU

 

 

 

 

20/11/2006

 

 

Šta to Barba 22 radi u Tajlandu pa se ne javlja tako dugo?

 

Prije nego što odgovorim, barem djelimično, na to pitanje, želio bih da podsjetim sve redovne posjetioce sajta barba22.ba zašto je Barba 22 uopšte krenuo na put svjetskim morima i okeanima? Naime, oko toga ima dosta spekulacija. Jedni tvrde da je Barba 22  krenuo na put da zaboravi neku staru ljubav. Drugi misle da je naprotiv krenuo na put da nađe novu ljubav, negdje na nekom romantičnom tropskom ostrvu. Neki lukavo poturaju da Barba 22 ne vjeruje da je Zemlja okrugla. Barba 22 je, vele, nepovjerljive prirode i ne priznaje da je Magelan dokazao "okruglost" Zemlje pošto su ga na po puta zaklali Fili-pinci. Pa je zato Barba 22 odlučio da krene na put i sam se uvjeri. Još da je bilo nekoga da ga opomene i upozori da se čuva Fili-pinaca...

 

Šta god da je od gore navedenog djelimično ili potpuno istina, Barba 22 je evo već pet mjeseci u Tajlandu i to je vrijeme iskoristio da malo predahne od dugog putovanja Crvenim morem i Indijskim okeanom. Sezona kiša je ove godine bila obilježena sa dosta ružnog vremena i jakog vjetra pa je Alea pretrpjela i nešto oštećenja. U oktobru Alea je izvučena na suho u brodogradilištu Ratanachai i tu je izvršen uobičajeni godišnji remont, čišćenje podvodnog dijela trupa i nanošenje novog sloja antivegetativne boje. Nažalost, to nije bilo sve. Morao sam skinuti jarbol jer je pukla metalna podloga na koju se jarbol oslanja i to je bila skupa i stresna operacija. Srećom, sve se dobro završilo i Alea je ponovo porinuta u more krajem oktobra. Da bi početkom novembra krenula na svoje prvo krstarenje u ovom dijelu svijeta, ka 120 milja udaljenom ostrvu Langkawi u Maleziji.

 

Pa šta ima u tom Langkawiju da je Barba 22 odlučio da ide tamo, sigurno se pitaju čitaoci? Ima, prije svega, jeftinog piva. Langkawi je duty free ostrvo i svojevremeno je bilo raj za kupovinu svega i svačega, ali cijene svega i svačega su sada manje više iste kao i drugdje, jedino su alkohol i cigare još uvijek relativno povoljni. Ali kako Barba 22 ne voli da puši, preostalo mu je da se zadovolji pivom. Tako je i bilo.

 

Međutim, nije to bio jedini razlog da se skokne u prijateljsku Maleziju. Pošto sam u Tajlandu morao svaki mjesec obnavljati vizu i izaći iz zemlje da bih to obavio, morao sam za četiri mjeseca ići četiri puta u Burmu. Burma, ruku na srce, nije moja omiljena teritorija, pa sam ovaj put odlučio otići u Maleziju da produžim vizu. Udaljenost od 120 milja sam preplovio za četiri dana, zaustavljajući se usput na spektakularnim Tajlandskim ostrvima koja izgledaju kao da ih je džinovska ruka posadila u beskrajno zelenilo Andamanskog mora. Čak sam prohodio i stopama Leonarda di Kaprija na ostrvu Pipi Le gdje je snimljen film Plaža.

 

U Maleziju sam lukavo stigao u četvrtak naveče tako da nisam mogao ništa obaviti prije ponedeljka. Iskoristio sam to vrijeme da obiđem Georgetown na ostrvu Penang sa snažnim kineskim uticajem. Na povratku u Tajland koji je trajao pet dana, proveo sam jednu noć u "Rupi u zidu", spektakularnom fjordu okruženom mangrovom u koji se ulazi kroz uski otvor u vertikalnoj litici – otud mu ime. Ipak više me se dojmio "hong"  na ostrvu Muk. Hong, što znači soba na tajlandskom, je jezero ili laguna u unutrašnjosti ostrva, do kojeg se može stići samo pomoćnim čamcem kroz dugački i mračni tunel. Unutra se nalazi mala plaža i tropska vegetacija raste pod nemogućim uglovima verući se uz stijene ka svjetlosti i suncu.

 

Posljednji dan plovidbe obilježila je nevera koja je obradovala i mene i Aleu. Aleu, jer je konačno mogla raširiti jedra, a mene jer je na suncu 40°C pa malo vjetra i kiše dođe kao blagodat.

 

Sljedećih petnaestak dana, Barba 22 ce potrošiti na otklanjanje sitnih kvarova, kao što su pokvarene pumpe za vodu i još neke sitnice, a u decembru kad se vrijeme stabilizuje, počeće sezona krstarenja po Tajlandu. O tome u sljedećem nastavku...